Scouting Boerhaavegroep Voorhout

Laat je uitdagen

Menu

Bloembollenactie 2019

Zaterdag 6 oktober vindt de jaarlijkse bloembollenactie plaats. Tussen 10.00 uur en 15.00 uur gaan de jeugdleden langs de deuren van Voorhout en verkopen zij met veel plezier krokussen, tulpen, narcissen en blauwe druifjes.

Zo vlak voor de winter een perfect moment om de bollen te planten. Zo heeft u uw tuin klaar voor het voorjaar en draagt u daarnaast bij aan het voortbestaan van onze vereniging.

Ook dit jaar hebben we weer 4 soorten bloembollen geselecteerd:

  • Blauwe druifjes (20 stuks per zakje)
  • Gele narcissen (15 stuks per zakje)
  • Rode tulpen (15 stuks per zakje)
  • Paarse krokussen (20 stuks per zakje)

De zakjes bloembollen kosten 3 euro per stuk en 4 zakjes voor 10 euro.

Ook is het mogelijk om bloembollen vooraf te bestellen; leuk voor uzelf, of familie en vrienden! Dit kunt u doen door te mailen naar bloembol@boerhaavegroep.nl. Op 6 oktober zal er bij het clubhuis een kraampje staan waar u de bestelde bloembollen kunt afrekenen en meenemen. Op de dag zelf is het natuurlijk ook mogelijk om (extra) bloembollen aan te schaffen, maar dan geldt wel: op = op!


Plantadvies

Tulp

tulp rococoDe tulp is misschien wel de bekendste bloem van ons land. Nederland is een van de belangrijkste exportlanden van tulpen en tulpenbollen en traditioneel zijn er elk jaar miljoenen van deze bloem te zien in de Keukenhof in Lisse. De tulp dankt zijn naam aan het Perziche woord 'tulipan', dat tulband betekent.

De tulpenbollen worden geplant in het najaar (oktober – november) en komen tot bloei in het voorjaar (maart – mei). Tulpen gedijen het beste in de volle zon, maar ook met wat meer schaduw doen ze het prima. Tulpen staan mooi in de tuin, maar probeert u ze ook eens in een pot of bak!

Graaf een gat van 15 tot 20 cm diep om de tulpenbollen te planten. Plant de bol met de puntige kant naar boven. Zorg ervoor dat de bollen 12 tot 15 cm uit elkaar geplant worden. Voor het beste resultaat plant men tulpen niet op één lijn, maar in groepen van tenminste 15 tot 20 bollen. Maak de bodem goed vochtig nadat de bollen geplant zijn; dit stimuleert wortelvorming. Een goed doorlatende bodem is van belang, want tulpen hebben een hekel aan natte voeten!

Krokus

krokus jeanne darc crop Krokussen geven niet alleen een fraai gezicht op uw gazon, maar geven met hun bloei ook meteen het begin van de lente aan. Als de eerste bloemen door het sneeuwdek prikken weet u dat de winter bijna voorbij is!

De knollen worden geplant in het najaar (september – oktober) en bloeien vroeg in het voorjaar (februari – maart). Krokussen zullen het vrijwel overal in uw tuin goed doen, op donkere schaduwplekken na. Op een zeer zonnige plek zullen de bloemen extra vroeg tot bloei komen. Krokussen zijn fraai in een pot of op de border, maar het mooiste effect geven ze in groepjes verwilderd door het gras.

Plant de knollen op ongeveer 8 cm diepte, enkele centimeters uit elkaar. Plaats ze met de neus naar boven in goed doorlatende grond. Als de knollen in het gazon worden geplant, dient deze plek bij de eerste maaibeurt overgeslagen te worden.

Narcis

Narcis Tamara De naam van deze bloem is afkomstig uit de Griekse mythologie, en representeert de knappe jonge jager die verliefd is geworden op zijn eigen weerspiegeling. Hij denkt aan niets anders behalve zichzelf, maar kwijnt hierdoor helemaal weg tot er niks meer van hem over is behalve een bloem: de Narcis.

Als Narcissen geplant worden op een plekje dat ze bevalt, zullen ze elk voorjaar opnieuw gaan bloeien. Het is belangrijk om Narcissen op een plek te planten waar ze tenminste zes uur zonlicht per dag krijgen. Plant de bollen bij voorkeur in het najaar (oktober-december) in een bodem die goed gedraineerd is, waar regenwater niet blijft staan na een regenbui. Plaats de narcissenbollen met de punt omhoog op 10 tot 15 cm diepte. Zorg dat de bollen ongeveer 10 cm bij elkaar vandaan geplant worden.

Na de bloeiperiode is het verstandig om de bloemen af te knippen, zodat alle energie in de bol kan gaan zitten en de Narcis het jaar daarop weer mooi terug kan komen.

Blauwe druif

Blauwe druif De blauwe druif komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en Klein Azië, waar de plant gebruikt werd voor diverse parfums en bloemenkransen. De bloem verspreidt namelijk een licht muskusachtige geur. Gelukkig kan de blauwe druif ook goed aarden op Nederlandse bodem. De bloemetjes lijken op hyacinten en worden ook wel vergeleken met een omgekeerd trosje druiven.

Blauwe druifjes doen het goed in de tuin, maar komen ook goed tot hun recht op tafel in een mooie bloempot. Ze houden van een lichte standplaats in de volle zon of in de halfschaduw. De bollen worden geplant in oktober of november. Plaats de bollen ongeveer 8 centimeter diep in een goed gedraineerde bodem en zorg dat ze ongeveer 8 centimeter van elkaar af geplant worden. De bloemen verschijnen meestal rond maart, maar ook in april of mei kan er nog van de blauwe druifjes genoten worden.

Geschreven door Edwin Koster op Tuesday September 24, 2019

Permalink -

« Verkenners helpen wereldberoemde DJ - Boerhaavegroep bouwt megadoolhof voor RTL 4 programma »