Scouting Boerhaavegroep Voorhout

Laat je uitdagen

Menu

Geschiedenis

Geschiedenis van Scouting Boerhaavegroep Voorhout

De Boerhaavegroep Voorhout is dan wel zeer jong, maar dat betekent niet dat we pas net bestaan.
Hieronder zal de geschiedenis van de groep kort worden beschreven. Wil je dan nog meer weten, lees dan het reünie-boekje. Dit is geschreven voor de sloop van de oude "Woelige Stal".
Op deze pagina zal eerst de verschillende speltakken worden beschreven en erna de gebouwen en locaties.

Speltakken

Het begon allemaal in november 1963. Ada Wijling was gevraagd door de protestantse kerk om een jongensclub te leiden. Dit deed ze, maar ze besloot er een welpenhorde van te maken. De eerste avond stonden er 12 jongens klaar om aan dit avontuur te beginnen.
Al snel groeide de groep en na een half jaar kon er een Verkennersgroep gestart worden.(1964)
Pas in 1967 waren er voldoende aanmeldingen om een kaboutervolk te starten. Na een aantal jaren leidde dit in 1973 tot de oprichting van de Padvindsters.
Zo draaide de Boerhaavegroep enkele jaren. In 1980 besloot Scouting Nederland om een nieuwe speltak te verzinnen voor jongeren, de Explorers. De Boerhaavegroep besloot dit ook te starten. Deze groep kreeg in 1984 zijn huidige naam: Rowans en Sherpa's Voorhout (RSV).
Als laatste speltak werden de Bevers opgericht. In 1987 was de Boerhaavegroep in staat om leden van 5 jaar tot 17 jaar bezig te houden.
Na je zeventiende kan je kiezen om leiding te geven. Je wordt altijd Stamlid. Dit is een groep, waarmee van alles wordt ondernomen. Vanaf 1968 zijn er vijf verschillende Stamgroepen geweest, te weten:

Al die speltakken hebben natuurlijk ook een onderkomen gehad. Daarover nu meer.

Clubhuizen en locaties

De eerste Welpenopkomst werd gedraaid in een houten blokhut op het BNS-terrein. (Tegenwoordig het Teylingen College locatie KTS). Al snel bleek deze te klein. Gelukkig hielp de Katholieke Jeugdraad de Scouts uit de brand. Ze mochten intrek nemen in het gebouw van die vereniging. Dat gebouw heette: "De Woelige Stal". Dit gebouw stond aan de Sportlaan, waar tegenwoordig de Voorhoutse IJsclub zijn clubhuis heeft.
Aangezien de groep snel groeide werd dit onderkomen al snel te krap. Met geleend geld werd een gebouw neergezet in de hoek van de IJsbaan. Hier bevindt zich nu de skatebaan en bowl. Het paadje dat naar "Het Troephuis" liep kreeg de naam Baden-Powelllaan. Het gebouw werd feestelijk geopend in 1969.
Uiteindelijk bleken beide accommodaties toch niet meer geschikt te zijn. Na omzwervingen langs verschillende tijdelijke locaties kregen de Scouts hun eigen plek. Deze plek was de oude Voorhoutse Speeltuin. Het opzichtersgebouw bleef staan en men bouwde wederom met eigen middelen een nieuw clubhuis. Dit clubhuis kreeg de naam: "De Woelige Stal". Het bevond zich aan Sportlaan 5.
In de jaren negentig bleek dat deze twee gebouwen niet meer mee konden. De groep groeide maar de ruimte niet. Binnen de Stichting werd gekeken naar de mogelijkheden voor nieuwbouw.
Aangezien tijden veranderen werd dit keer wel een verzoek voor subsidie ingediend bij de gemeente. Deze werd goedgekeurd.
Vervolgens konden we aan de slag om ook nog zelf een groot bedrag op te halen voor de bouw. Alle plannen en praatsessies leidden in februari 2005 tot de sloop van de "oude" "Woelige Stal" en het RSV-hok. In april 2005 verscheen er op die plek een nieuwe accommodatie. Deze werd op 10 september 2005 feestelijk geopend.
De naam is te raden: "De Woelige Stal".

Bestuursorganen

Nog een kort stukje over de geschiedenis van de besturen van Boerhaavegroep. Deze jeugdige groep heeft ook enkele serieuze clubjes. Dat zijn de Stichting, het Groepsbestuur, het Stambestuur en het Speltakleidersoverleg. Naast deze kleine clubjes heeft ieder Stamlid stemrecht in de Groepsraad. Deze wordt gehouden op de eerste zaterdag van de maand.
De Stichting is opgericht voor de bouw van "Het Troephuis" in 1964. Zij startte met 5 leden, momenteel heeft zij 9 leden.
Het Stambestuur werd ingesteld in de jaren tachtig. Zij organiseren diverse activiteiten voor de Stamleden.
Het Groepsbestuur is ontstaan in 2000 als koppeling tussen Stichting en Groepsraad. Daarnaast is zij een adviserend clubje, die bepaalde problemen of vraagstukken voorbespreekt voordat die in de groepsraad worden beslist.
Als laatste is het Speltakleidersoverleg totstand gekomen. In 2004 werden de Speltakleiders verzameld om sommige zaken buiten de Groepsraad om te regelen. Hierbij gaat het vooral om overleg over kampen en het gebruik van bijvoorbeeld het pionierhout of de kampvuurkuil.

Er is op deze site helaas te weinig plaats om alle verhalen op te schrijven. Lees om een idee te krijgen het boekje van de reünie (3,1MB). Daarnaast kun je altijd iemand van de leiding aanschieten.

Geschreven door Edwin Koster op Sunday December 3, 2017

Permalink -

« Contact - Wat doen we »